Zilverschoonstraat 30

De eengezinswoning Zilverschoonstraat 30 is in 1951 gebouwd in opdracht van woningcorporatie Centrale Woningstichting, de voorloper van Volkshuisvesting Arnhem.
De opdracht was ‘68 goedkope woningen’ in Malburgen te bouwen op basis van maar liefs veertien (ja, echt geen typefout) pagina’s bestek en voorwaarden. Tijd van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, tijd van woningnood en schaarste als het ging om bouwmaterialen. De echte Arnhemmer was met moeite over de brug te krijgen om in Zuid te gaan wonen. Woningen werden dan ook geadverteerd met bijvoorbeeld vloerbedekking. Voor de eerste (en enige) bewoners van de Zilverschoonstraat 30 was het verhuizen naar Malburgen-Zuid een zegen. Zij kwamen uit Amsterdam, woonden daar in bij (schoon-)ouders en vonden hier werk en woonruimte. Na een huurcontract van 65 jaar is de woning nu gerestaureerd.

Bijna alles in de woning is nog origineel. De vaste kasten (met alle sleutels!), de gordijnplanken, de ijzeren deurkrukken, het schilderwerk, het beton-emaille op de wanden, de trap in de tuin etc. Het is één van eerste doorzonwoningen, waardoor het woningtype met voor-en achter(slaap)kamer naar de achtergrond werd verdreven. Het keukenblok is gerestaureerd: een prachtig Bruynzeel keukenblok met granito-blad, ontworpen door Piet Zwart. De badkamer, niet meer dan een kast, heeft nog de originele granito-vloer en is ook gerestaureerd. In de woonkamer ziet u de ouderwetse, zwarte, kolenkachel als enige warmtebron in de woning.
Het mooie van deze woning is ook dat het niet alleen het bouwkundige en een deel van het interieur bewaard is, maar ook allerlei verhalen en foto’s beschikbaar zijn uit de begintijd.

Heeft u beeldmateriaal van het oude Malburgen dat u ter beschikking wilt stellen voor de te ontwikkelen wandelroute vanuit de museumwoning aan de Zilverschoonstraat? Mail dan gerust naar museumwoningzilverschoonstraat@gmail.com of bezoek de eerstvolgende openstelling.